Hoe je met minimale teken skills kunt groeien als designer

Het wordt door vele designers gezien als een van de overbodigste dingen: Het schetsen van een concept. Waarom zou je ook? Met je computer met oneindige programma’s gaat er een wereld voor je open, plus je bespaard er papier mee.

Bij mij op de opleiding grafisch vormgeven en gedurende mijn periodes in de praktijk is geleerd om je ideeën uit te schetsen, in het begin zag ik hier de noodzaak niet van in, ik vond het op sommige punten zelfs overbodig. Maar des te meer raakte ik geïnspireerd door hoe andere mensen schetsten, zoals bijvoorbeeld bij de ontwerpafdeling van Pixar en ik vond dit wel wat hebben, wat zeg ik ik vond het prachtig (en nog steeds).

Achteraf gezien is het ook gewoon logisch want met schetsen kan je je idee snel en simpel visualiseren. Dit hoeft niet altijd mooi te zijn ruigheid heeft zo zijn charme, ik bedoel kijk maar naar de schetsen van Pixar. Deze hoeven over 200 jaar niet in het Rijksmuseum in Amsterdam te hangen maar de schoonheid zit hem wel in de manier van heel snel een idee visualiseren.

Terug naar het onderwerp, waarom ik geloof dat ook jij meer je ideeën zal moeten uitschetsen verschilt niet veel waarom de ontwerpers bij Pixar het ook doen.

Je eerste idee is vaak niet je beste idee

Het is vaak gewoon zo, het eerste idee wat je hebt is niet meteen het beste idee. Dus waarom zou je je tijd stoppen om je eerste idee uit te werken op de computer, terwijl je met schetsen snel op andere ideeën kan komen.

Je maakt je hoofd leeg door alles op papier te krijgen

Het is goed om je gedachte te focussen op je papier. Met het uittekenen van je ideeën maak je je hoofd leeg en kan je snel omschakelen naar meerdere ideeën.

Iedereen kan het

Iedereen kan schetsen het enige wat je ervoor nodig hebt is potlood en papier. Je kan er ook voor kiezen om een Moleskine schetsboekje bij te houden tijdens projecten of in je vrije tijd (bijvoorbeeld in de bus). Het leuke hieraan is dat je je creatieve proces bijhoudt en deze ook verder kan ontwikkelen.

En dat je met schetsen minder papier mee bespaard…so be it.

Share This :

About the Author: Thymo Rijneveld

Thymo is het creatieve brein achter Mr. Mandarin. Hij schrijft over creativiteit, design en social-media.

Related Post